IT-support‎ > ‎

Sikkerhed

Hvad er sikkerhed?

Sikkerhed er desværre nødvendigt når det gælder IT. IT-sikkerhed er ikke et produkt, men en varig praksis i dit daglige arbejde med din pc, mobiltelefon, bærbar pc eller tablet. Her er nogle sikkerhedsaspekter som du bør forholde dig til:

EmneGodt rådTrussel

Firewall på din internetforbindelse

Sørg for at der lukket godt af for omverdenen.

Det er meget vigtigt at du har en firewall aktiv på din internetforbindelse. En firewall beskytter dit netværk mod indtrængen fra internettet, men tillader samtidig at dine computere kan komme på internettet.

Anti-virus

Man kan få en computer virus på mange måder: i vedhæftede filer i dine emails, når du besøger en skummel hjemmeside eller når du putter en USB-hukommelse i din pc.

Sørg altid for at have en velfungerende anti-virus installeret. Der findes gratis udgaver af anti-virus programmer. Spørger du i butikken, så vil de hellere sælge dig et program end at foreslå dig et gratis alternativ. Spørg mig om hvad du har af valgmuligheder, så kan du måske spare penge. Det er gratis at spørge mig til råds om hvad du kan gøre.

 Firewall på din pc

Normalt der en firewall kørende i baggrunden i Windows. Bare husk at have den aktiveret.

Skulle nogen have tiltvunget sig adgang til dit netværk, så er det stadig nødvendigt at beskytte din pc.

Backup af data

Brug altid backup af dine data. Hvis man laver manuel backup, så glemmer man det gerne. Hvis du bruger automatisk backup, skal du ind i mellem kontrollere at det virker.

Du bør have backup af dokumenter, billeder, emails og meget andet. Den nemmeste form for backup er Dropbox eller Google Drev.

Når du bruger enten Dropbox eller Google Drev på din pc, kan du gemme alt din data i programmets mappe. Hver gang at du ændrer i dine filer eller tilføjer filer, så gemmes dine data på nettet løbende. Det giver dig den fordel at du altid kan få fat i dine data, selv fra en fremmed pc. Du kan dele din data med familien, venner eller andre. Hvis din pc en dag stjæles eller går i stykker, kan du fra din nye pc logge ind om dig selv i programmet og få alt din data downloaded til din nye pc.

Krypteret trådløst netværk

Derfor, luk dit netværk for udefrakommende.

Hvis du har en trådløs router har du nok også et trådløst netværk i dit hus eller lejlighed. Hvis du ikke beskytter dit trådløse netværk, vil naboer og gæster kunne bruge din internetforbindelse uden at du ved det. Men ud over at give dem gratis adgang til internettet, så har de også adgang til dine computere på hjemmets netværk. Hvis du har dine data liggende på en netværksharddisk/server, så er det relativt nemt at komme til dine mange data. Man kan slette dine data eller lave dem om med fejl. Så kræver det en meget god backup for at genskabe dine tabte data.

Opdater dine programmer

Sørg altid for at opdatere din Windows, Java, Adobe Acrobat Reader, MS Office og alt det andet software du har installeret.

Mange data-indbrud skyldes forældede programmer. Java er kritisk da mange bruger Java til NemID.